Julkaistu 20.10.2011

Sähkötupakka – uusi apu tupakoinnin lopettamiseen. Tupakointi on yksi suurimmista terveysriskeistä Suomessa. Tupakoinnin lopettamista yritetään säädellä tupakkalainuudistuksilla ja monien erilaisten nikotiinivalmisteiden saatavuudella. Markkinoilla on nyt uudenlainen keino tupakoinnin lopettamiseen: sähkötupakka.

Sähkötupakka on pieni (hieman tavallista savuketta suurempi) laite, joka koostuu akusta, atomisoijasta ja suukappaleesta. Akusta virtansa saava atomisaattori atomisoi laitteen sisälle laitetun nikotiininesteen, jota laitteen käyttäjä hengittää keuhkoihinsa. Laitteen käyttäminen muistuttaa hyvin paljon tupakointia, laitteesta lähtee sivuaineena jopa vesihöyryä, joka muistuttaa tupakansavua. Joissakin laitteissa on koristeena jopa led-valo, joka esittää savukkeen tulipäätä.

Monien tutkimusten mukaan sähkötupakassa käytetyn nikotiininesteen pääainesosat ovat nikotiini, propyleeni glukoli ja glyseriini. Tämän lisäksi joistakin nesteistä on löydetty haitallisia ainesosia, kuten TSNA-aineita. TSNA-aineita on korkeimmillaan löydetty noin 8,2 ng/g, kun normaalissa nikotiinilaastarissa näitä aineita on 8.0ng/g. Haitallisten aineiden määrä nikotiininesteissä yleisesti vastasi muiden nikotiinivalmisteiden sisältämiä määriä. Vaikka lisätutkimuksia sähkösavukkeiden terveydellisistä vaikutuksista tarvitaan, sähkötupakointi on vähemmän haitallista kuin tavallinen tupakointi, kertoo University of California:n ja Boston University School of Medicine:n laatima tutkimus.

Vaikka sähkötupakointi on monissa maissa kielletty, mm. Iso-Britanniassa hallituksen edustajat ovat kiinnostuneita etsimään vaihtoehtoisia nikotiinilähteitä ja kannustamaan tupakoivia kansalaisiaan niiden käyttämiseen. Iso-Britanniassa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain 80 000 ihmistä.

Suomessa sähkötupakoita myydään internetissä, mutta nikotiininesteet suomalaisen käyttäjän on tilattava ulkomailta. Aikaisemmat ristiiidat nikotiininesteiden maahantuonnissa johtivat lopulta oikeuden päätökseen, jossa nikotiininesteiden tilaaminen ETA-alueelta sallittiin omaan käyttöön. Sähkösavukkeen käyttö on siis tällä hetkellä laillista Suomessa.

-Lähde: tohtori.fi